16 april 2024

vnnn.nl

En nog een WordPress site

glijmiddel

Pijn bij het vrijen? Gebruik een glijmiddel

Pijn bij het vrijen is vandaag de dag nog steeds een taboeonderwerp. Sommige vrouwen hebben er vaker last van dan anderen, maar bijna iedere vrouw heeft er weleens mee te maken gehad. De pijn en de oorzaak van de pijn kan voor iedere vrouw anders zijn. Een van de manieren om dit ongemak te voorkomen is het gebruik van een glijmiddel.

Wanneer je als vrouw last hebt van een brandigere pijn bij de ingang van de vagina voor, tijdens of na het vrijen is er in veel gevallen sprake van onvoldoende vochtigheid. Wanneer de vrouw nog niet helemaal klaar is voor de geslachtsgemeenschap is de vagina nog niet vochtig genoeg. Het lichaam is dan eigenlijk nog niet klaar voor penetratie. De penis zorgt dan voor wrijving in de vagina, waardoor de huid inwendig geïrriteerd raakt. Wanneer dit vaker voorkomt kan het lastiger zijn om opgewonden te raken, waardoor de vagina nog minder makkelijk vochtig wordt. Om deze irritatie in de vagina te voorkomen kan het beste gekozen worden voor een glijmiddel.

glijmiddel

Het gebrek aan vochtigheid hoeft niet te liggen aan hoe opgewonden de vrouw is. Door het gebruik van bepaalde medicijnen kan de vochtaanmaak van de vagina belemmerd worden. Bijvoorbeeld allergiemedicatie, maar ook hormoonbehandelingen en chemotherapie kunnen ervoor zorgen dat de vagina moeilijk vochtig wordt. Wat de oorzaak van een verminderde vochtproductie ook is, een glijmiddel is in de meeste gevallen een goede oplossing. Er zijn verschillende soorten glijmiddelen verkrijgbaar, waardoor er altijd wel een glijmiddel is dat bij u past.

De overgang is een veelvoorkomende oorzaak van vaginale droogheid. Veel vrouwen die in de overgang komen krijgen hiermee te maken. Jonge vrouwen hebben een hoge oestrogeenproductie, maar tijdens de overgang daalt deze. Door deze veranderingen in de hormoonhuishouding wordt de vaginawand dunner, en daardoor gevoeliger. Tijdens het vrijen kan dit voor ongemak zorgen. Meer dan de helft van de vrouwen in de overgang heeft daarnaast last van droogheid in de vagina. Om toch pijnloos te kunnen vrijen is het belangrijk om ruim de tijd te nemen zodat de vagina goed doorbloed en vochtig kan worden.

Wat de oorzaak van vaginaal ongemak ook is, in veel gevallen kan het gebruik van een goed glijmiddel uitkomst bieden. Veel vrouwen zijn bang dat glijmiddel een plakkerig en vies goedje is en maken er daarom geen gebruik van. Dit is zonde, want met een klein beetje van een kwalitatief goed glijmiddel kan veel pijn voorkomen. Daarnaast hebben deze glijmiddelen een verzorgende werking en verstoren ze de natuurlijke balans van de vagina niet.