15 juni 2024

vnnn.nl

En nog een WordPress site

Drink ik te veel alcohol?

Het is lastig om zelf te bepalen of je wel of niet te veel alcohol drinkt, toch is er een duidelijk verschil tussen veel drinken en verslaafd zijn. Het nadeel van een alcoholverslaving is dat die vaak te laat wordt opgemerkt. Dit komt omdat alcohol een drug is die geaccepteerd is door de maatschappij. Doordat een alcohol verslaving vaak te laat wordt opgemerkt is het stoppen met alcohol drinken een pittig en moeilijk traject. 

De fases die je doorloopt

Doordat iedere persoon anders, is ook iedere verslaafde uniek. Er zijn verschillende soorten verslavingen, maar ook de reactie op de verslaving is anders. Het enige wat de verslaafde hetzelfde hebben zijn de fases die ze doorlopen. Iemand die verslaafd aan drugs is doorloopt dezelfde soort fases als iemand die verslaafd is aan alcohol. De eerste fase, oftewel de experimenteerfase is de fase waar er alcohol wordt gedronken puur om uit te proberen. De fase die erna komt is de fase van sociaal gebruik, hier beïnvloed het nog niet je leven, maar wordt er wel steeds vaker alcohol gedronken. Vanaf de tweede fase kan het sociaal gebruik snel overslaan naar een daadwerkelijke verslaving. Wanneer je in de laatste fase zit dan gaat het gebruik je leven echt belemmeren. 

Hulp zoeken

Tot er de juiste hulp gevonden is duurt altijd wel even. Dit is niet omdat er geen hulp te vinden is, maar omdat een verslaafde moeilijk om hulp vraagt en verslaafde geeft niet makkelijk toe dat ze hulp nodig hebben. Bij Connection SGGZ kan je als verslaafde terecht voor directe hulp.

Bron: https://www.connection-sggz.nl/