15 juni 2024

vnnn.nl

En nog een WordPress site

Vitamine D tekort: is dat erg?

Het is algemeen bekend dat vitamine D gezond voor je lichaam is. Als je een tekort aan vitamine D hebt, dan kan dat vele negatieve gevolgen hebben voor je gezondheid. Je kunt er bijvoorbeeld erg vermoeid van worden en je kan problemen krijgen met je botten. Ook kun je er enstige spierpijn en spierkrampen van krijgen. Maar hoe weet je zeker of je een tekort hebt? Je moet dan goed op de symptomen letten. Uiteraard is het belangrijk dat je je huisarts raadpleegt wanneer je je niet goed voelt. Je huisarts weet er uiteindelijk natuurlijk nog het meeste vanaf. Zij of hij zal je dan ook precies kunnen vertellen welke medicijnen geschikt voor je zijn.

Wat is vitamine D?

Vitamine D zorgt er onder andere voor dat je botten sterk zijn en blijven. Samen met calcium is vitamine D de belangrijkste factor om sterke botten te krijgen. Ook heeft vitamine D invloed op de spieren en op de hersenen. Als je te weinig vitamine D binnenkrijgt, kun je dit dus merken in je botten, in je spieren, en aan je hersenen. Ook kan vitamine D gelinkt worden aan het ontstaan van een aantal soorten kanker, bijvoorbeeld borst-, darm-, en prostaatkanker. Als je genoeg vitamine D in je bloed hebt, dan kunnen we spreken van D-sufficiëntie. Als je niet genoeg vitamine D hebt in je bloed, dan kan dat verschillende vormen hebben.

Niet voldoende vitamine D

Vitamine D-insufficiëntie betekent dat je een licht en kortdurend tekort aan vitamine D hebt. Hier kun je over het algemeen snel weer vanaf komen. Wanneer je last hebt van vitamine D-deficiëntie, dan betekent dat dat er veel te weinig vitamine D zit in je bloed. Dit kan al langdurige en hevige effecten hebben op je botten en spieren. Daarnaast is er nog vitamine D-uitputting. Dit betekent dat je lichaam helemaal geen vitamine D meer op voorraad heeft. Hiervan kun je allerlei botafwijkingen, spierziekten, en afwijkingen aan de bijschildklier krijgen. Als je last hebt van zulke symptomen, bel dan vooral je huisarts.